„Transparency international“: V. Uspaskichas gauna trečdalį visų EP narių papildomų pajamų

Europarlamentaras Viktoras Uspaskichas gauna daugiau negu trečdalį visų Europos Parlamente (EP) dirbančių politikų papildomų pajamų, rodo pagal privačių interesų deklaracijas atlikta „Transparency International“ Europos Sąjungos (ES) skyriaus apžvalga.

Tuo metu kiti dešimt Lietuvoje išrinktų europarlamentarų deklaravo negavę pajamų iš papildomos veiklos.

Kaip pirmadienį pranešė „Transparency International“, su Darbo partija į EP išrinktas V. Uspaskichas nurodė kasmet gaunantis 3 mln. eurų papildomų pajamų, susijusias su bendrove „Edvervita“.

Tai, pasak organizacijos, sudaro daugiau nei trečdalį visų europarlamentarų deklaruotos papildomų pajamų sumos, kuri siekia 8,7 mln. eurų.

V. Uspaskicho pajamos iš papildomos veiklos daugiau nei 13 kartų viršija antro daugiausia šalutinių pajamų gavusio europarlamentaro – Prancūzijos atstovo Jerome'o Riviere'o (Žeromo Riviero), uždirbusio per 220 tūkst. eurų iš finansines paslaugas teikiančios kompanijos.

Devyni iš 11 Lietuvos atstovų EP nurodė turintys bent po vieną papildomą veiklą.

Daugiausia veiklų – aštuonias – deklaravo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narys Liudas Mažylis, nurodęs esantis įvairių draugijų, klubų, asociacijų nariu.

Būtina užtikrinti, kad mūsų išrinkti atstovai veiktų visuomenės, o ne asmeninių interesų labui.

 

Po vieną veiklą deklaravo Vilija Blinkevičiūtė, Rasa Juknevičienė, Bronis Ropė, nė vienos – Stasys Jakeliūnas, Aušra Seibutytė.

Tuo metu V. Uspaskichas be jau minėtos „Edvervitos“ nurodė esantis susijęs su bendrovėmis „Kontenta“ ir „Interneto žinios“ bei trimis organizacijomis, tačiau papildomas pajamas gaunantis tik iš pirmosios įmonės.

„Transparency International“ duomenimis, 497 iš 705 visų europarlamentarų deklaravo papildomas veiklas, kurių penktadalis – apmokamos.

Vidutiniškai iš papildomų veiklų daugiausia uždirba Lietuvos, Maltos, Graikijos, Vengrijos ir Slovakijos EP nariai. Mažiausiai – Kipro, Švedijos ir Nyderlandų.

Anot „Transparency International“, 12 iš 20 daugiausia papildomai uždirbančių europarlamentarų gavo didesnes pajamas iš šalutinių veiklų nei iš EP nario atlyginimo.

„Būtina užtikrinti, kad mūsų išrinkti atstovai veiktų visuomenės, o ne asmeninių interesų labui. Tikiuosi, kad į Europos Parlamentą išrinkti Lietuvos politikai aktyviai prisidės prie diskusijų ir palaikys iniciatyvas, skirtas griežtesnei pajamų iš papildomų veiklų kontrolei”, – pranešime cituojama „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovė Ingrida Kalinauskienė.

Organizacijos apžvalga paremta oficialiose EP narių paskyrose pateikiamomis privačių interesų deklaracijomis, surinktomis balandžio 24 dieną. Pasikeitus aplinkybėms, politikai šias deklaracijas privalo atnaujinti per mėnesį.

Lietuvos atstovai EP savo deklaracijas teikė praėjusių metų pabaigoje.

Europarlamentaro alga siekia kiek daugiau nei 7,8 tūkst. eurų atskaičiavus mokesčius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seni mrtodai

Seni mrtodai  portretas
Veikia, matyt, dalinasi.

.

. portretas
Šaunuolis Uspaskichas. Dvėskit visi iš pavydo, nevykėliai.

Fui mylejau ji

Fui mylejau ji portretas
Gobšas vatoidas aukso kasykla atrado
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių