Vengrijoje Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir V. Orbanas švęs „naują erą“

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas trečiadienio vakarą atvyko į Vengriją, pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida, tai paskutinis jo kelionės po Europą etapas po apsilankymo Prancūzijoje ir Serbijoje.

Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV pranešė, kad Xi Jinpingas „atvyko į Budapeštą specialiu lėktuvu ir pradėjo valstybinį vizitą Vengrijos prezidento Tamaso Sulioko ir ministro pirmininko Viktoro Orbano kvietimu“. Trijų dienų Xi Jinpingo vizitas Vengrijoje surengtas minint 75-erių metų abiejų šalių diplomatinių santykių sukaktį. Trečiadienio vakarą ministras pirmininkas V. Orbanas surengė svečiui valstybinę vakarienę.

Kelionę po Europą Xi Jinpingas pradėjo Prancūzijoje, vizitas buvo nuoširdus, tačiau išryškino įtampą tarp Pekino ir Europos Sąjungos (ES) dėl karo Ukrainoje ir pasaulinės prekybos. Anksčiau trečiadienį Kinijos lyderis baigė vizitą Serbijoje, ši šalis, kaip ir Vengrija, palaiko glaudžius ryšius su Rusija ir Kinija.

Vengrija yra vienintelė ES narė, dalyvaujanti Kinijos „Diržo ir kelio“ infrastruktūros ir investicijų iniciatyvoje. V. Orbanas palaiko draugiškus santykius su Pekinu, kad sukurtų sau atsvarą Europos Sąjungoje, kurioje jis dažnai yra izoliuotas. Neretai su Briuseliu nesutariantis V. Orbanas, 2010 m. grįžęs į valdžią pasisako už „atsivėrimo Rytams“ užsienio politiką ir siekia glaudesnių ekonominių ryšių su Kinija, Rusija ir kitomis Azijos šalimis.

Kinija tiesia maždaug 350 kilometrų ilgio geležinkelio jungtį tarp Vengrijos ir Serbijos sostinių Budapešto ir Belgrado. Vengrijoje Kinija taip pat stato dideles gamyklas elektromobilių ir su jais susijusių akumuliatorių gamybai.

Prieš atvykdamas į Budapeštą Vengrijos vyriausybę palaikančiame dienraštyje „Magyar Nemzet“ Xi Jinpingas gyrė „ilgalaikę draugystę“ su Vengrija, jo žodžiais, „švelnią ir turtingą it Tokajaus vynas“, jis turėjo omenyje garsų Vengrijos vynuogynų regioną. „Kartu išgyvenome sunkumus ir kartu nepaisėme galios politikos nestabilios tarptautinės padėties sąlygomis, – parašė jis. – Mūsų dvišaliai santykiai yra geriausi per istoriją, leidžiamės į auksinę kelionę (...) Naujoje kelionėje į naują erą Kinija tikisi glaudaus bendradarbiavimo su mūsų draugais vengrais“.

Pasak Vengrijos vyriausybės, tikimasi, kad abi šalys pasirašys mažiausiai 16 sutarčių, paskatinsiančių bendradarbiavimą geležinkelių ir kelių infrastruktūros, branduolinės energetikos ir automobilių pramonės srityse.

Pasak ekspertų, Vengrijoje Xi Jinpingas galės „išvengti sunkių pokalbių ir nepatogių klausimų“, o tokiomis investicijomis, kokių sulauks 9,6 mln. gyventojų turinti šalis, „būtų džiaugiamasi net ir Vakarų Europoje“. Vengrija garantuoja Xi Jinpingui diplomatinę pergalę, taip parodomi jo šilti santykiai su ES nare, atvira Kinijos investicijoms. Taigi, pasak ekspertų, Xi Jinpingo žinutė Europai – štai kaip Kinija norėtų, kad Europa su ja elgtųsi.

Iš Vengrijos Kinijos lyderis turėtų išvykti penktadienio popietę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerbėja

Gerbėja  portretas
Pagarba abiem valstybių vadovams. Už TAIKĄ visoje planetoje! NE nacizmui, fašizmui, terorizmui!

Rinkėjas

Rinkėjas  portretas
Šaunuoliai, Šaunuoliai Šaunuoliai

Guliašas

Guliašas portretas
Senis orgazmą gavo. Cha cha cha...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių