NATO vadovas: Ukrainai dar ne per vėlu laimėti karą

  • Teksto dydis:

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pirmadienį pareiškė, kad Ukrainai dar ne per vėlu laimėti karą, ir sutiko su ukrainiečių prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kad Kyjivui reikia daugiau ginklų, kol Rusijos pajėgos žengia į priekį.

J. Stoltenbergas lankėsi Ukrainoje, kai Rusija pareiškė per 24 valandas užėmusi du kaimus Ukrainos rytuose, spartindama puolimą Donecko srityje, kol nauji JAV ginklai nepasiekė išsekusių Kyjivo pajėgų fronte.

„Ukrainai jau ne vieną mėnesį trūksta ginklų, ji priversta taupyti savo amuniciją... Tačiau Ukrainai dar ne per vėlu nugalėti“, – sakė NATO generalinis sekretorius per bendrą spaudos konferenciją su V. Zelenskiu.

Jis sakė, kad ne vieną mėnesį trukęs JAV karinės pagalbos tiekimo Ukrainai vėlavimas turėjo „rimtų pasekmių mūšio lauke“.

Tačiau J. Stoltenbergas patikino, kad „bus suteikta daugiau paramos“.

„Mūsų sąjungininkai svarsto, ką dar gali padaryti, ir tikiuosi, kad netrukus bus paskelbta naujų pranešimų. Taigi, mes sunkiai dirbame, kad patenkintume neatidėliotinus Ukrainos poreikius“, – kalbėjo jis.

Rusijos kariuomenė dabar bando pasinaudoti situacija, kai mes laukiame paramos iš savo partnerės.

Ukraina yra priklausoma nuo Vakarų karinės pagalbos, kad galėtų pasipriešinti didesnei ir galingesnei Rusijos kariuomenei.

V. Zelenskis savo ruožtu paragino greičiau tiekti ginklus, kad būtų sustiprinta fronto linija.

„Rusijos kariuomenė dabar bando pasinaudoti situacija, kai mes laukiame paramos iš savo partnerės“, – sakė Ukrainos vadovas.

„Todėl greitas [paramos] tiekimas tiesiogine prasme reiškia fronto linijos stabilizavimą“, – sakė jis.

„Kartu turime sužlugdyti Rusijos puolimą“, – pridūrė ukrainiečių lyderis.

Kalbėdamas apie ilgai lauktą pagalbą, V. Zelenskis sakė, kad „kai kas jau pradėjo atkeliauti“, tačiau atsisakė „gilintis į detales“.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) praėjusią savaitę galutinai patvirtino pagalbą, kurią kelis mėnesius blokavo Kongresas, ir pareiškė, kad siuntos bus pradėtos gabenti „tuoj pat“.

Sekmadienį Ukraina pareiškė, kad jos pajėgų padėtis rytinėje Donecko srityje blogėja.


Šiame straipsnyje: NATOJensas StoltenbergasVolodymyras Zelenskiskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių