Indijos ministras pirmininkas pateikė savo kandidatūrą trečiai kadencijai

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) antradienį drauge su savo partijos lyderiais bei šalininkais lankėsi šventajame hinduistų mieste Varanasyje ir oficialiai pateikė dokumentus dėl dalyvavimo vykstančiuose rinkimuose, laikomuose referendumu dėl jo valdymo dešimtmečio.

73 metų lyderis tikisi Varanasio rinkimų apygardoje, kurioje laimėjo 2014 ir 2019 metais, išsaugoti savo vietą.

Milžiniškos apimties, šešias savaites truksiantys Indijos visuotiniai rinkimai prasidėjo balandį. Balsavimas truks iki birželio 1-osios, o birželio 4-ąją bus suskaičiuoti balsai. Balsuoti rinkimuose gali kone 970 mln. žmonių, tad tai didžiausi demokratiniai rinkimai pasaulyje.

Dauguma apklausų rodo, kad N. Modi ir jo hinduistų nacionalistų partija „Bharatiya Janata“ (BJP) pirmauja varžybose dėl vietų žemuosiuose parlamento rūmuose ir lenkia savo pagrindinį varžovą – platų opozicijos aljansą, vadovaujamą „Indijos nacionalinio kongreso“ ir įtakingų regioninių partijų. Aljansas dar nėra paskelbęs savo kandidato į ministrus pirmininkus.

Nominacijos dokumentų pateikimas yra procedūrinis žingsnis, sudarantis sąlygas N. Modi varžytis rinkimuose. Kandidatai savo nominacijas įregistruoja etapais, priklausomai nuo to, kada balsuoja jų apygarda. Varanasio rinkimų apygardos rinkėjai turi balsuoti birželio 1-ąją.

N. Modi yra laikomas šalies hinduistų daugumai atstovaujančiu politiku. Hinduistai sudaro 80 proc. iš 1,4 mlrd. Indijos gyventojų. Per 10 N. Modi valdymo metų šalies ekonomika sparčiai augo, be to, jo šalininkai teigia, kad jis pagerino Indijos pozicijas pasaulyje.

Tačiau kritikai sako, kad jis pakenkė Indijos demokratijai ir jos, kaip pasaulietinės valstybės, statusui, ir atkreipia dėmesį į hinduistų nacionalistų išpuolius prieš šalies mažumas, mažėjančią erdvę kitokioms nuomonėms ir laisvai žiniasklaidai. Premjero politiniai oponentai kelia klausimus ir dėl vyriausybės ekonominės politikos, pažymėdami, kad nepaisant didelio augimo išlieka aukšti nedarbo ir infliacijos rodikliai.

Prieš pateikdamas nominacijos dokumentus N. Modi pirmadienį mieste surengė kampanijos renginį, pritraukdamas į jį tūkstančius šalininkų.

Ministro pirmininko automobiliui riedant gatvėmis, jį sveikino BJP šalininkai su šafrano spalvos kepurėmis ir partijos vėliavomis. Ant miniai besišypsančio N. Modi krito rožių žiedlapiai. Kai kurie žiūrovai buvo įsitaisę ant stogų, kad geriau matytų procesiją.

Varanasio apygardoje yra maždaug 1,7 mln. rinkėjų. N. Modi čia varžosi su Ajay Rai (Adžajumi Rai), atstovaujančiu regioninei partijai „Samajwadi“, sudariusiai aljansą su opoziciniu „Kongresu“. Rinkimuose taip pat dalyvauja Atharas Jamalas Lari (Atharas Džamalas Laris) iš partijos „Bahujan Samaj“ (BSP).

Varanasis yra prie šventosios Gangos upės, daugiausiai gyventojų – 200 mln. – turinčioje Indijos valstijoje Utar Pradeše.

Tai itin svarbi valstija Indijos rinkimams, nes į parlamentą siunčia daugiausiai deputatų. Per dvejus ankstesnius rinkimus Utar Pradešas balsavo už N. Modi BJP.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pakrante

Pakrante portretas
Dar vienas prisiktakelnis !

trečias pasaulis ritasi ruZkyno pavyzdžiu

trečias pasaulis ritasi ruZkyno pavyzdžiu portretas
ten buvo Petras I ir Chilo 0 (nulinis) o pas azijatus SiDzenPinas III ir Macharadža chui znajet kelintas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių