A. Blinkenas ragina Armėniją ir Azerbaidžaną toliau siekti taikos susitarimo

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) sekmadienį paragino Azerbaidžaną ir Armėniją ir toliau siekti taikos susitarimo po protestų Armėnijoje.

Į Artimuosius Rytus skrendantis A. Blinkenas telefonu kalbėjosi su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu) ir Armėnijos ministru pirmininku Nikolu Pašinianu, pranešė Valstybės departamentas.

Per pokalbį su N. Pašinianu A. Blinkenas patvirtino „JAV paramą Armėnijos ir Azerbaidžano pažangai siekiant ilgalaikio ir orumo nežeminančio taikos susitarimo“, sakoma JAV valstybės departamento atstovo Matthew Millerio (Metjaus Milerio) pareiškime prieš trumpą lėktuvo nutūpimą Airijoje pasipildyti degalų.

A. Blinkenas ne kartą vadovavo šių priešininkių deryboms, tikėdamas, kad pavyks išvengti tolesnio konflikto, tačiau rugsėjį Azerbaidžanas per žaibišką vienos dienos puolimą atgavo ginčijamo Kalnų Karabacho regiono kontrolę.

Vis dėlto Kaukazo šalys atnaujino diplomatinius santykius ir praėjusią savaitę paskelbė pradėjusios ginčijamo sienos ruožo žymėjimą.

N. Pašinianas sutiko su Baku reikalavimu grąžinti keturis pasienio kaimus, kuriuos praėjusio amžiaus 10-e dešimtmetyje užėmė Jerevanas, sakydamas, kad taip siekia užkirsti kelią karui neaukodamas suvereniteto, tačiau tokie jo veiksmai sukėlė protestus Armėnijoje.

A. Blinkenas pareiškė N. Pašinianui, kad Jungtinės Valstijos yra pasirengusios paremti Armėnijos „suverenumą ir teritorinį vientisumą“.

Armėnija istoriškai buvo artima Rusijai iki tol, kol Jerevaną supykdė Maskvos nesugebėjimas sustabdyti Azerbaidžano puolimo praėjusiais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai kad

Tai kad  portretas
Pasinianas prašo pagalbos pas amerikonus visur jis lenda į Europos sąjungą prašosi taip kad tu rinkėjau nesinervuok

Rinkėjas

Rinkėjas  portretas
Kokio velnio šita jankiu imperijalistų padugnė kišasi dar ir į Armėnijos ir Azerbaidžano konflikta ??? Šuns balsas į dangų neina
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių