Šiemet rinkėjų skaičius sumažėjo 4 proc., balsuoti galės per 2,38 mln. piliečių

Balsuoti prezidento rinkimuose ir referendume dėl pilietybės turi teisę 2 mln. 385 tūkst. 234 rinkėjai, tai yra 4 proc. mažiau nei prieš penkerius metus, pirmadienį konstatavo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), patvirtinusi galutinį rinkėjų sąrašą.

Jos duomenimis, palyginti su 2019 metais vykusiais prezidento rinkimais ir referendumu, galinčiųjų balsuoti sumažėjo beveik 100 tūkstančiu.

Lietuvoje balso teisę turi 2 mln. 327 tūkst. 624 rinkėjai, diplomatinėse atstovybėse užsienyje registravosi 57 tūkst. 610 asmenų.

„Šis skaičius dar gali padidėti, jeigu rinkimų dieną į ambasadas ateis žmonės ir užsiregistruos balsuoti jau rinkimų dieną“, – sakė VRK darbuotojas Darius Gaižauskas.

Dar 79 tūkst. 369 asmenų nėra deklaravę gyvenamosios vietos arba ilgiau kaip metus neturi tapatybės dokumentų.

„Šie asmenys dar gali būti įrašyti į rinkėjų sąrašą, jeigu pateiks prašymą arba ateis balsuoti rinkimų dieną, – teigė D. Gaižauskas.

Šis skaičius dar gali padidėti, jeigu rinkimų dieną į ambasadas ateis žmonės ir užsiregistruos balsuoti jau rinkimų dieną.

Prieš penkerius metus prezidento rinkimuose ir tokiame pačiame referendume dėl pilietybės teisę balsuoti turėjo 2 mln. 486 tūkst. 915 piliečių, 2020-ųjų metų Seimo rinkimuose – 2 mln. 457 tūkst. 722 asmenys.

Rinkėjų skaičius šiemet ypač svarbus dėl vyksiančio referendumo, kuriuo siekiama įteisinti dvigubą pilietybę.

Kad šis institutas būtų įteisintas, už tai referendume turi balsuoti daugiau kaip pusė visų rinkimų teisę turinčių Lietuvos piliečių.

Būtent dėl aukštos kartelės toks referendumas neįvyko 2019 metais. Tuomet už dvigubos pilietybės įteisinimą balsavo 956 tūkst. 564 arba 38 proc. rinkėjų.

Antradienį jau prasidės balsavimas iš anksto.

Prezidento rinkimai ir referendumas vyks gegužės 12 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

> Pil.

> Pil.  portretas
Ar dalyvavai referendume dėl seimo narių skaičiaus sumažinimo? Referendumas vyko valdant LVŽS .

Pil.

Pil. portretas
Seimo narių skaičius turi būti sumažintas per pusę ir be jokių klausimų ir referendumų.Valstybė maža , aferistų per daug.joje.

Greit

Greit portretas
Ne lietuviai balsuos,o žydai,rusai,ukrainiečiai,nes jis turi Lietuvos pilietybę,spauda
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių