Baltijos šalys nedalyvaus V. Putino inauguracijoje: „rinkimai“ nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi

Lietuvos atstovai neketina dalyvauti Rusijos lyderio Vladimiro Putino inauguracijoje į prezidentus, teigia Užsienio reikalų ministerija (URM). Tokį patį sprendimą yra priėmusios ir kitos Baltijos šalys.

„Lietuvos Respublikos atstovai neplanuoja dalyvauti V. Putino inauguracijoje. Šių metų kovo 15–17 dieną vykę Rusijos prezidento „rinkimai“ nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi, rengti besitęsiant represijoms prieš opoziciją ir nepriklausomą žiniasklaidą, nesant tikrų alternatyvių kandidatų ir tarptautinių stebėtojų“, – rašoma URM Eltai perduotame komentare.

„Be to, Rusijos prezidento „rinkimų“ organizavimas laikinai okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose, okupuotose Sakartvelo teritorijose ir Moldovos Padniestrėje yra sunkus tarptautinės teisės, JT Chartijos ir Ukrainos, Sakartvelo, Moldovos suvereniteto pažeidimas“, – akcentuoja ministerija.

URM taip pat pabrėžia, kad V. Putinui yra taikomos ES sankcijos dėl jo vaidmens Rusijos agresijos kare prieš Ukrainą, o Tarptautinis baudžiamasis teismas yra išdavęs arešto orderį dėl priverstinės ukrainiečių vaikų deportacijos ir dėl neteisėto vaikų perkėlimo iš Ukrainos teritorijos.

„Ši nusikalstama veikla prilyginama karo nusikaltimams. Lietuva yra prisijungusi prie Romos statuto ir pripažįsta Tarptautinio baudžiamojo teismo jurisdikciją“, – sako ministerija.

„Šiame kontekste manome, kad Rusijos, o ypač jos nusikalstamo lyderio izoliacija privalo būti tęsiama. Dalyvavimas V. Putino inauguracijoje Lietuvai nėra priimtinas. Mūsų prioritetas išlieka parama prieš Rusijos agresiją kovojančiai Ukrainai ir jos žmonėms“, – pabrėžia URM.

Ši nusikalstama veikla prilyginama karo nusikaltimams. Lietuva yra prisijungusi prie Romos statuto ir pripažįsta Tarptautinio baudžiamojo teismo jurisdikciją.

Visos Rusijoje esančios Europos Sąjungos (ES) valstybių ambasados yra pakviestos į antradienį planuojamą surengti falsifikuotuose prezidento rinkimuose perrinkto Vladimiro Putino inauguraciją, praėjusią savaitę pranešė delfi.lt.

ELTA primena, kad kovo 18 dieną Rusijos centrinė rinkimų komisija (CRK) paskelbė, jog prezidento „rinkimus“ laimėjo V. Putinas, už kurį balsavo 87,28 procentų rinkėjų. Rusijos CRK teigimu, rinkimuose dalyvavo rekordinis rinkėjų skaičius.

Ukrainoje, Rusijos kontroliuojamose teritorijose, balsavimas taip pat vyko. Kyjivas šį balsavimą pasmerkė kaip apsimestinį, o prezidentas Volodymyras Zelenskis pavadino V. Putiną „diktatoriumi“.

Šiuos rinkimus pasmerkė kaip „nedemokratiškus“ pasmerkė ir Briuselis, Prancūzija, Čekija, Sakartvelas bei kitos valstybės. Jungtinės Amerikos Valstijos pareiškė, kad nesveikins nugalėtoju paskelbto V. Putino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkimai tokie patys

Rinkimai tokie patys portretas
Kaip ir bet kurioje kitoje valstybeje.

O

O portretas
o iš kokio šulinio gauta informacija kad rinkimai nebuvo sažiningi ir demokratiški? )))))

ALE KOKS RUSIJAI NUOSTOLIS....

ALE KOKS RUSIJAI NUOSTOLIS.... portretas
Viena mandaviškė nedalyvaus...
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių