Prokurorai siekia priteisti valstybei keturių savivaldybių politikų nepagrįstas išlaidas

  • Teksto dydis:

Prokuratūra skelbia siekianti valstybei priteisti Mažeikių, Radviliškio, Tauragės ir Kretingos rajonų savivaldybių tarybų narių nepagrįstas išlaidas – iš viso daugiau nei 42 tūkst. eurų.

Prokuratūra ketvirtadienį pranešė praėjusią savaitę pateikusi keturis civilinius ieškinius, kuriais prašoma priteisti galimai neteisėtai panaudotas savivaldos išmokas savivaldybėms iš Mažeikių rajono tarybos nario Lauryno Jonausko, iš Radviliškio rajono tarybos nario Gabrieliaus Verdingo, Tauragės rajono tarybos nario Dariaus Petrošiaus bei iš Kretingos rajono tarybos narės Jolitos Vaickienės.

Iš L. Jonausko prašoma priteisti beveik 8,2 tūkst. eurų, iš G. Verdingo  – per 9,6 tūkst. eurų, iš  D. Petrošiaus – 18,3 tūkst. eurų, iš J. Vaickienės – 7,7 tūkst. eurų.

Prokurorų duomenimis, Mažeikių rajono tarybos nariui L. Jonauskui 2019–2023 metų kadencijos laikotarpiu kompensuotos išlaidos už daugiau nei 6 tūkst. litrų degalų. Tyrėjai nustatė, kad nebuvo pagrindo kompensuoti 13-kos atvejų, kai vienu metu įsigyta daugiau degalų nei gali tilpti į L. Jonausko transporto priemonės degalų baką.

Nepagrįstai kompensuoti degalai ir kitais atvejais, pavyzdžiui, vykstant tarybos posėdžiams, karantino laikotarpiais, kada mokėta už kitos rūšies kurą.

Prokuroro ieškinyje nurodyta, kad taip pat nepagrįstai kompensuotos išlaidos už transporto priemonės remontą, jos techninę priežiūrą, išlaidos už taksi paslaugas, telefono ir interneto ryšio paslaugas bei kanceliarijos ir pašto paslaugas.

Tuo metu buvęs Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys G. Verdingas, remiantis prokurorų tyrimu, už 2019–2023 metais vykdytas tarybos nario funkcijas gavo daugiau nei 12 tūkst. eurų, visos kompensacijos skirtos už degalus. Iš viso jis prašė kompensuoti per 20 tūkst. eurų.

Prokuratūros tyrimo metu nustatyta, kad buvęs tarybos narys dažniausiai kurą pildavosi Šiauliuose, vienintelėje degalinėje pas vieną operatorę – ten dirbančią savo motiną.

Tyrimo duomenimis, G. Verdingas 22 kartus pildamasis kurą panaudojo 11 skirtingų banko mokėjimo kortelių, naudodavo 83 skirtingas degalų nuolaidų korteles, kurą pildavosi tą pačią dieną po du kartus skirtinguose miestuose arba daugiau nei telpa į kuro baką.

Prokurorai nustatė, kad D. Petrošius kurą į transporto priemones pylė kiekvieną arba kas antrą dieną, degalai taip pat buvo pilami tą pačią dieną praėjus nedideliam laiko tarpui, vienu metu užpiltos kelios kuro talpos.

Politikas prašė maksimalių kuro išlaidų kompensacijų ir karantino metu, kuomet buvo ribojamas judėjimas.

Turimais duomenimis, D. Petrošius už degalus atsiskaitė 56 mokėjimo kortelėmis.

Nustatyta, kad išlaidos degalams D. Petrošiui kompensuotos nepagrįstai, dalį – 2 124 eurus – išmokų D. Petrošius Tauragės rajono savivaldybei grąžino.

Prokuratūra taip pat nustatė, kad Kretingos rajono politikė J. Vaickienė nepagrįstai gavo daugiau nei 9 tūkst. eurų kompensacijų iš savivaldybės – neracionaliai dideliais kiekiais pirko kanceliarines prekes iš savo giminaičio įmonės.

Skaičiuojama, kad šioms prekėms per savo tarybos narės kadenciją 2019–2022 metais ji išleido 5 611 eurų. Tyrimo duomenimis, tarybos narė savivaldybei pateiktais čekiais taip pat prašė kompensuoti 3 489 eurus už kuro išlaidas.

Dalis J. Vaickienės pateiktų kvitų buvo pripažinti kaip pagrindžiantys patirtas kuro išlaidas pagal automobilio ridą, tačiau ši suma dalinama į dvi dalis, nes tarybos narė transporto priemonę naudojo ne tik tarybos nario funkcijoms vykdyti, bet ir asmeniniais tikslais.

Prokurorai iš viso teismams yra pateikę 29 civilinius ieškinius, prašydami priteisti iš politikų per 349 tūkst. eurų galimai nepagrįstai gautų kompensacijų. Patys tarybų nariai savanoriškai savivaldybėms grąžino per 550 tūkst. eurų, dar 20 tūkst. eurų grąžinta pagal sudarytas taikos sutartis.

Šiuo metu atliekami viešojo intereso gynimo tyrimai dėl lėšų grąžinimo į Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Jonavos, Lazdijų, Prienų, Šilutės, Varėnos, Ukmergės, Ignalinos, Pasvalio, Tauragės, Kretingos, Mažeikių, Radviliškio, Telšių, Joniškio, Akmenės rajonų ir Pagėgių, Marijampolės, Neringos savivaldybių biudžetus.

Teisėsaugos tyrimai pradėti po to, kai viešinti galimus piktnaudžiavimo savivaldybių tarybų narių išmokų atvejus pradėjo visuomenininkas Andrius Tapinas, inicijavęs akciją „Skaidrinam“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia

Reikia  portretas
visiems savivaldybių automobiliams sudėti GPS sistemas kur matytusi kur ir kada važiuoja kiekvienas automobilis, kontrolę pavesti nepriklausomoms įstaigoms, o dabar "sugautus savivaldybių narius" atleisti su ateityje negalėjimu dirbti valstybės tarnyboje. Galimai tai padėtų pristabdyti lėšu grobstymus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių