Motinystės išmokų dydį lemia ir biurokratinės subtilybės

Jauną kaunietę nemaloniai nustebino Valstybinio socialinio draudimo fondo „Sodra“ užklausa, ar ji sutinka, kad į mažesnę pusę būtų perskaičiuotos išmokos. Moteriai kilo nemažai klausimų.

Pildė kas mėnesį

Į „Kauno dieną“ kreipėsi kaunietė Gintarė, auginanti devynių mėnesių mažylį. Iki susilaukdama jo, moteris vertėsi individualia veikla pagal pažymą. Dirbo vestuvių planuotoja. Pajamas deklaruodavo kas mėnesį, tad stažo ir pelno pakako. Buvo apskaičiuotos ir mokamos nėštumo ir gimdymo, vaiko priežiūros išmokos. Beliko susitelkti į motinystę.

Tačiau netikėtai gavo pranešimą, kad jau gautas ir būsimas pinigų sumas teks perskaičiuoti. „Sodra“ nustatė, kad turiu grąžinti dalį išmokų“, – stebėjosi kaunietė, retoriškai klausdama, kodėl.

Pajamas galima deklaruoti kas mėnesį, taip ji ir darė. Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sistemoje sąžiningai pildė apskaitos žurnalą, o „Sodrai“ siuntė kasmėnesinius pranešimus.

Neaiškus skirtumas

Užsiminę, kad reikės grąžinti dalį pinigų, „Sodros“ specialistai net negalėjo įvardyti tikslios sumos. „Jie man sakė, kad negali pasakyti, kiek. Esą reikia tikslius skaičius pateikti kitam skyriui. Tik tada paskaičiuos tiksliai, nes preliminariai niekas neskaičiuoja. Nurodė, kad mano draudžiamosios pajamos sumažėjo, todėl ir išmoka turi būti mažesnė. Tam, kad būtų paskaičiuota, kiek sumažėja, turiu sutikti su tuo, kad turiu grąžinti dalį jau išmokėtų pinigų. Nesutikau. Pateikiau skundą“, – pasakojo Gintarė.

Prieš pateikdama skundą, ji bandė išsiaiškinti, kodėl pateikus 2023 m. deklaraciją, galėtų keistis išmoka. Buvo užsiminta, kad dienos išmoka dėl perskaičiavimo gali sumažėti 2–3 eurais. Vadinasi, mėnesiui – 40–60 eurų, metams – 480–720 eurų.

„Skunde pateikiau apskaitos žurnalo kopijas, kurios atspindi, kad mano išlaidos skiriasi kiekvieną mėnesį“, – pasakojo kaunietė.

„Sodra“: paaiškėjo, kad „Sodra“ gavo klaidingus duomenis apie kaunietės apmokestinamąsias pajamas dėl GPM deklaracijos formos ribotumų. / E. Šemioto nuotr.

Bendra eilutė

„Pats didžiausias darbas buvo išsiaiškinti, kur yra visos šios painiavos šaknys. Nei VMI, nei „Sodra“ man to net negalėjo paaiškinti. Dvi savaites pralaužiau galvą žiūrėdama į deklaraciją, galvodama, kaip taip galėjo atsitikti. Kai pati supratau, bent jau žinojau, dėl ko tiksliau galiu pateikti skundą“, – teigė moteris.

„Paaiškėjo, kad „Sodra“ gauna klaidingus duomenis apie mano apmokestinamąsias pajamas dėl gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaracijos formos ribotumų: deklaracijos formoje suvedamos mano pajamos kas mėnesį, tačiau išlaidos – viena bendra eilute (bendra metinė suma)“, – aiškino Gintarė.

Tai lemia, kad apskaičiuojamas bendras išlaidų procentas nuo bendrų pajamų, suma automatiškai atimama iš kasmėnesinių pajamų. „Toks metodas yra neteisingas ir iškraipo mano apmokestinamųjų pajamų dydį, nes mano veiklos išlaidos kas mėnesį yra skirtingos. GPM deklaracijos formos aš pakeisti negaliu, nes ji unifikuota, todėl „Sodra“, vertindama mano 2023 m. apmokestinamąsias pajamas, turėtų remtis ne klaidingais deklaracijos skaičiais, o mano teiktomis SAV ataskaitomis“, – pastebėjo pašnekovė.

Jeigu būtų skaičiuojamos tik visų metų pajamos ir išlaidos, viskas išsilygintų ir atitiktų realybę, tačiau Gintarės atveju įskaičiuota tik dalis tam tikrų metų mėnesių, pavyzdžiui, 2023 m. tik sausis–kovas, kai pajamų, turint omenyje vestuvių sezono aktyvumą, buvo mažiausiai, ir atimtas visų metų išlaidų vidurkis, kuris neatitinka šių mėnesių išlaidų. Vadinasi, apskaičiuotas šių mėnesių pelnas ir nuo jo sumokėti mokesčiai, kurie ir lemia išmokų dydį, neatitinka realybės.

Atrado galimybę

Sprendimas nesutikti ir aiškintis davė vaisių. „Pasirodo, galiu tikslinti galutinį SAV pranešimą ir jame surašyti visus, mano nuomone, sprendimui svarbius duomenimis. Paskambinusi „Sodros“ atstovė sakė, kad ji net nežinojusi, jog yra tokia galimybė, kad ji su tokia situacija susidūrė pirmą kartą“, – nurodė Gintarė.

Į kaunietės pakartotinį kreipimąsi „Sodra“ atrašė, kad sprendimą dėl motinystės ir vaiko priežiūros išmokų permokų (ne)nustatymo priims gavę moters metinį SAV pranešimą ir į registrą įrašius patikslintus duomenis, draudžiamąsias pajamas ir sumokėtas valstybinio socialinio draudimo (VSD) įmokas už 2023 m.

Nurodė, kad savarankiškai dirbančio asmens registro duomenys tikslinami, jeigu VMI ir registro tvarkytojui pateikti duomenys ir informacija skiriasi. Tokiu atveju į registrą įrašomi vėliausiai gauti duomenys ir informacija.

Dirbantiems ir pagal darbo sutartį, ir užsiimantiems individualia veikla pagal pažymą kompensuojamasis uždarbis, pagal kurį nustatomas vaiko priežiūros išmokų dydis, yra apskaičiuojamas pagal apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius dvylika kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš vaiko priežiūros atostogų pradžios mėnesį.

Skaičiuojant motinystės išmokų dydį žiūrima į apdraustojo asmens draudžiamąsias pajamas, turėtas per paeiliui einančius dvylika kalendorinių mėnesių, buvusių iki praeito kalendorinio mėnesio prieš teisės gauti motinystės išmoką atsiradimo mėnesį.


Dėstė taisykles

Į dienraščio klausimus atsakė „Sodros“ Komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kozič.

– Kuo skiriasi įmokų mokėjimas kas mėnesį ir kartą per metus?

– Savarankiškai dirbantys gyventojai gali greičiau sulaukti ligos, motinystės, tėvystės, vaiko priežiūros išmokų, jei mokės VSD įmokas kiekvieną mėnesį. Svarbu pasirūpinti, kad šios įmokos „Sodrai“ būtų sumokėtos iki einamojo mėnesio pabaigos.

Žmonės, vykdantys savarankišką veiklą (išskyrus dirbančius pagal verslo liudijimą), kaip ir kiti dirbantys, yra draudžiami ligos ir motinystės socialiniu draudimu. Dažnai savarankiškai dirbantys gyventojai įmokas „Sodrai“ sumoka už visus praėjusius metus iki gegužės pradžios, pateikę deklaraciją VMI. Pasirinkę šį variantą žmonės įgyja teisę į socialinio draudimo išmokas tik kai sumoka įmokas.

Pavyzdžiui, žmogus susirgo, jam buvo išduotas nedarbingumo pažymėjimas ir jis kreipėsi dėl ligos išmokos šių metų kovą. Jei žmogus deklaruoja pajamas ir moka įmokas kartą per metus, ligos išmoką jis galės gauti tik kitų metų birželį. Taip yra dėl to, kad tik 2025 m., kai žmogus deklaruos pajamas už visus 2024 m., „Sodra“ galės įvertinti, ar teisės į išmoką dieną žmogus buvo draudžiamas, ar buvo įgijęs reikalingą socialinio draudimo stažą, ir apskaičiuos išmokos dydį pagal sumokėtas įmokas.

Pats didžiausias darbas buvo išsiaiškinti, kur yra visos šios painiavos šaknys. Nei VMI, nei „Sodra“ man to net negalėjo paaiškinti.

Tuo metu VSD įmokų mokėjimas kiekvieną mėnesį avansu užtikrina galimybę prireikus greičiau gauti socialinio draudimo išmokas.

– Kaip skaičiuojama vaiko priežiūros išmoka?

– Kad gautų vaiko priežiūros išmoką, žmogus turi būti sukaupęs ne trumpesnį kaip dvylikos mėnesių per paskutinius 24 mėnesius motinystės socialinio draudimo stažą.

Savarankiškai dirbantis asmuo pats praneša „Sodrai“ apie pasirinktą vaiko priežiūros laikotarpį. Teisės į išmoką diena laikoma kita diena po tėvystės atostogų ar nėštumo ir gimdymo atostogų paskutinės dienos. Palyginti, žmogui dirbančiam pagal darbo sutartį vaiko priežiūros atostogas suteikia darbdavys.

Savarankiškai dirbantiems, įgijusiems teisę gauti vaiko priežiūros išmoką, ši išmoka mokama neatsižvelgiant į jos laikotarpiu turėtas savarankiškos veiklos pajamas. T. y. individualia veikla besiverčiantys žmonės gali toliau dirbti ir jų iš individualios veiklos gaunamos pajamos nesumažina vaiko priežiūros išmokos.

Neperleidžiamų vaiko priežiūros mėnesių laikotarpiu mokama 78 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Šis dydis apskaičiuojamas pagal asmens draudžiamąsias pajamas, gautas per dvylika paeiliui einančių mėnesių, buvusių iki praėjusio mėnesio prieš teisės į išmoką atsiradimo mėnesį.

Pavyzdžiui, vaiko priežiūros išmoka paskirta 2024 m. kovo mėnesį. Apskaičiuojant išmoką, bus vertinamos 2023 m. vasarį–2024 m. sausį turėtos pajamos.

Jei pasirenkama vaiką prižiūrėti iki jam sukaks aštuoniolika mėnesių, vaiko priežiūros išmokos dydis bus 60 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Pasirinkus vaiko priežiūros išmoką gauti iki vaikui sueis 24 mėnesiai, vaiko priežiūros išmokos dydis iki vaikui sueis dvylika mėnesių bus 45 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, o nuo dvylikto mėnesio iki vaikui sueis 24 mėnesiai – 30 proc. išmokos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio.

Sumokėtų įmokų dydis lemia įgytą stažą ir apskaičiuojamų išmokų dydį. Vieni stažo metai įgyjami, jeigu per metus sumokama socialinio draudimo įmokų ne mažiau nei nuo dvylikos tais metais nustatytų minimalių mėnesio algų (MMA). Jeigu įmokų sumokėta mažiau, atitinkamai įgyjama mažiau stažo. Daugiau negu metų stažo per metus įgyti negalima.


Komentaras

Martynas Endrijaitis

VMI vadovės pavaduotojas

Gyventojai, vykdantys individualią veiklą pagal pažymą, gali pasirinkti, ar leidžiamiems atskaitymams priskirti faktiškai patirtas išlaidas, ar 30 proc. gautų individualios veiklos pajamų sumos. Pasirinkus faktines išlaidas, pajamų mokesčio deklaracijoje įrašoma patirtų išlaidų suma, kuri nėra skirstoma pagal mėnesius. Pasirinkus antrąjį variantą, deklaruojant pajamas papildomai išlaidų sumos įrašyti nereikia.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus išlaidų suma deklaruojama už visą mokestinį laikotarpį, o skirstyti išlaidas pamėnesiui būtų ir netikslinga, nes tai įtakos gyventojų pajamų mokesčio apskaičiavimui neturėtų. Skundų ar prašymų daryti pokyčius dėl tokios pajamų deklaravimo tvarkos VMI nėra sulaukusi. Individualia veikla besiverčiantys nuolatiniai Lietuvos gyventojai, pasibaigus mokestiniam laikotarpiui, iki kitų metų gegužės 2 d. privalo pateikti VMI metinę pajamų mokesčio deklaraciją už praėjusį mokestinį laikotarpį, joje deklaruoti visas praėjusio mokestinio laikotarpio pajamas (išlaidas) ir sumokėti į biudžetą pajamų mokestį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

A

A portretas
Bedarbė nori kažkokių išmokų , kiek įmokėjo ta vestuvių planuotoja 10 eur per metus , kad svaičioja bedarbė kažką. Kaip emei į kišenę neapskaičius pinigų, taip ir gyvenk iš savo kišenės nelindus į sodrą prie mokesčių mokėtojų pinigų.

T

T portretas
Naikinti vpa išmokas ypač tokiom kur neapskaito pajamų rodo tik 0 eur pajamų, o prieš gimdymą centus pamoka ir nori gaut po to tukstančius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių