55 tūkst. eurų investavę gyventojai liko ant ledo: bėdos dėl saulės elektrinės paaiškėjo tik vėliau

  • Teksto dydis:

Savo reikmėms didesnę saulės elektrinę įsirengę joniškiečiai liko it musę kandę. Daugiau nei 50 tūkst. eurų žmonės investavo be reikalo. Tvarkant dokumentus paaiškėjo, kad pagamintos energijos nepriima elektros skirstymo operatorius. Tad vietoj galimų 70 kilovatų, saulės elektrinė gamina vos kelis. Tik tiek, kiek patys žmonės sunaudoja.

Esą pavasarį elektros energiją generuoti į tinklą leista, tačiau noras pasinaudoti Lietuvos energetikos agentūros parama šiuos planus sujaukė. Dėl pasikeitimų popieriuose elektros skirstymo operatorius elektros nebepriima.

Elektros skirstymo operatorius vilčių neteikia, esą galingos saulės elektrinės prijungti dabar galimybių nėra.

„Šiuo metu verslui skirti visi pralaidumai yra išnaudoti ir negalime prijungti prie tinklo. Tačiau klientas puikiai galėtų ją naudoti vidaus poreikiams tokią ir net nejungti prie tinklo“, – kalbėjo ESO atstovė Rasa Juodkienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Tad 55 tūkst. eurų investavę joniškiečiai liko ant ledo. Sako, jei būtų žinoję, kad susidurs su tokiomis biurokratinėmis problemomis, būtų pasistatę mažą, iki 10 kilovatų gaminančią, elektrinę. Joms taikomas paprastesnis prijungimas.

Lietuvos energetikos agentūra šiam gamintojui rekomenduoja elektrą kaupti ir įsirengti specialius prietaisus.

„Siūlytume įvertinti galimybę įsigyti kaupimo įrenginius, nes jie ir yra tam tikslui, kai elektros nuosavose elektrinėse pagaminama daugiau nei suvartojama“, – siūlė Lietuvos energetikos agentūros laikinoji vadovė Agnė Bagočiutė.

Situacija gali pasikeisti nuo gegužės, kai bus priimtas pasinaudojimo elektros tinklais naujas aprašas.

Galimai nors dalį joniškiečių gaminamos elektros energijos ESO vis dėl to priims.

„Situacija gali pasikeisti nuo gegužės, kai bus priimtas pasinaudojimo elektros tinklais naujas aprašas. Greičiausiai bus galima prijungti 10 kilovoltų elektrinę su generacija į tinklą“, – aiškino R. Juodkienė.

O, kad jau įrengtos saulės elektrinės galėtų generuoti daugiau energijos, nuo balandžio keičiama skaičiavimo metodika. Su savo priemoka žmonės galės jungtis paprasčiau. Esą 50 proc. kompensuos elektros skirstymo operatorius.

„Mažiems gaminantiems vartotojams, buitiniams, kur iki 10 kilovatų, supaprastinsime, kad „Litgrid“ priimtų juos, jei tik ten yra galimybės pasistatyti savo saulės elektrines“, – žadėjo Seimo ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius.

Tačiau ne visuose Lietuvos regionuose galioja tos pačios taisyklės. Joniškio rajonas nepalankus, vėjo jėgainių čia nėra galimybės statyti.

Anot ESO atstovų, elektros energijos pralaidumas kinta nuolat, tad suplanuotų saulės elektrinės statybų geriau neatidėlioti ir sąlygų nekeisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Auaaa

Auaaa portretas
Ne pirmas toks atvejis. Is elektros uzdirbami dideli pinigai,kuo jos daugiau,tuo pigesne,o to niekam nereikia. Problema ne musu vienu valdzioje. Prisiminkime,pati pirma brangima,kai Lietuva sujunge viska,ka turi ir bande parduoti daug pigios elektros,kad sumazinti jos kaina. Jos tiesiog neprieme. Apskritai,durnesnes sistemos buti turbut negali: ka pagaminame,atiduodame i bendra katila,o paskui is jo patys perkame. ESO patys neruri kur deti didelio kiekio pigios elektros,nes niekam nereikia,kad ji pigtu.

Deja

Deja portretas
Kol galite, didžiąją dalį parduokite, o pasilikite tik savo reikmėms. Didžiausia klaida, kurią padarėte - kad pasitikėjot visokiais eso ir valdžios reklamomis. Skaudus faktas - valdžia keičia įstatymus dažniau nei kojines, nėra jokio stabilumo, kaip mažvaikiai. Netikėkite ir bėkite nuo jų melagingų kalbų atatupsti.

:))

:)) portretas
Kam jiems ja kaupt jei ir taip neturi kur elektros det?
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių