Jauną marijampolietį įklampino godumas: už pagalbą sukčiams – baudžiamoji byla

  • Teksto dydis:

Marijampolės gyventojui pradėtas ikiteisminis tyrimas, nes, įtariama, jog jis pardavė elektroninius duomenis, skirtus ar pritaikytus nusikalstamai veikai daryti.

Vyrui gresia viešieji darbai arba bauda, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

„Taigi, nemanykite, kad savo sąskaitą perleidę nusikaltėliams, kurie jūsų vardu vykdo nusikalstamas veikas, išlipsite sausi iš vandens. Užsidirbę iš jų vienkartinę piniginę išmoką, jūs užsidirbsite dar ir baudžiamąją bylą“, – sako Šiaulių apskrities policija.

Ji teigia, kad Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato pareigūnų pradėta administracine teisena dėl sukčiavimo atskleidė nusikalstamą veiką, susijusią su neteisėtu disponavimu programine įranga, slaptažodžiais, prisijungimo kodais ir kitokiais duomenimis.

23 metų vyrą, norėdamas greit bei lengvai užsidirbti ir nenustatytam asmeniui pardavęs savo sąskaitą, kuri buvo panaudota nusikalstamoms veikoms daryti, tapo ikiteisminio tyrimo subjektu.

Praėjusių metų lapkričio pradžioje į Šiaulių apskrities policiją kreipėsi vienas šiaulietis ir pranešė, kad socialiniame tinkle „Facebook“ radęs skelbimą apie parduodamą automobilio vairą, susigundė patrauklia kaina jį nusipirkti. Deja, pervedęs pinigus, prekės negavo, o pardavėjas tapo nepasiekiamas.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad sąskaitos, į kurią šiaulietis pervedė pinigus, savininko deklaruota gyvenamoji vieta yra Marijampolėje.

Tačiau pareigūnai 23-ejų vyro gyvenamojoje vietoje nerado, nes paaiškėjo, jog jis yra išvykęs į užsienį. Susisiekę su juo, pareigūnai sužinojo, kad jis turi paskyrą finansinių technologijų bendrovėje, už patrauklią kainą leidžiančią priimti mokėjimus įvairiose šalyse ir įvairiomis valiutomis – tiek kortelėmis, tiek per elektroninę bankininkystę.

Nemanykite, kad savo sąskaitą perleidę nusikaltėliams, kurie jūsų vardu vykdo nusikalstamas veikas, išlipsite sausi iš vandens.

Vyras paaiškino, kad vasarą jis socialiniame tinkle pamatė skelbimą, jog ieškoma galimybės naudotis svetima tokia paskyra ir už tai žadamas atlygis. Marijampolietis susigundė galimybe užsidirbti 200 eurų ir nepažįstamam žmogui perdavė prisijungimus prie finansinių technologijų bendrovės bei lažybų bendrovės paskyrų.

Pasak policijos, vardan uždarbio jis ignoravo įtarimą, kad paskyros gali būti panaudotos nusikalstamai veiklai, ir patikėjo nepažįstamojo versija, jog savo paskyrų jis negali turėti, nes turi problemų su antstoliais ir jo sąskaitos areštuotos.

Po kurio laiko Marijampolės gyventojas sulaukė policijos pareigūnų telefoninio skambučio su klausimu, kodėl jis pardavė automobilio detalę ir jos pirkėjui neišsiuntė. Kadangi jis nieko panašaus nebuvo daręs, norėdamas patikrinti, ar tikrai į jo sąskaitą yra pervesti 42 eurai už detalę, to padaryti nebegalėjo, nes buvo pakeisti ir slaptažodis, ir kiti duomenys.

Tada vyras kreipėsi į finansinių technologijų bendrovės aptarnavimo skyrių, kad padėtų susigrąžinti paskyrą. Joje buvo matyti minėtos sumos pervedimas ir tai, kad automobilio detalės pirkėjo pervesti pinigai tuoj pat buvo perversti į vieno kazino sąskaitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių